Een van de meest opvallende wijzigingen in de spelregels betreft de omgang met de scheidsrechter. KNVB scheidsrechter Tjaard de Vries over de eerste ervaringen: “In het veld als speler of als elftal protesteren bij of tegen de scheidsrechter?"
Met ingang van dit seizoen is dat verleden tijd. Voortaan mag alleen de aanvoerder communiceren met de scheidsrechter en om uitleg vragen. Dus niet bedoeld om protest aan te tekenen of om te schreeuwen enzoverder, maar zoals gezegd om uitleg te vragen en de scheidsrechter de gelegenheid te geven uitleg te geven.
Ikzelf heb er tot nu toe goede ervaring mee, maar ik spreek vooral over mijn ervaring opgedaan in oefenwedstrijden. Heel opmerkelijk vond ik het, dat in de eerste competitiewedstrijd die ik floot de beide aanvoerders en ook de rest van de spelers zich snel en goed hielden aan deze nieuwe ‘regel’. Het werd goed begrepen. Het is, denk ik, even wennen voor iedereen (spelers, trainers, leiders, scheidsrechters), maar met elkaar moeten we dit tot een succes maken. Waarom? Om in het veld beter met elkaar om te gaan, meer respect te tonen voor de scheidsrechter (geen eenvoudige taak hoor!), het aantal incidenten terug te dringen, meer spelplezier te hebben, meer tolerantie en acceptatie van beslissingen te ontwikkelen, versterking van het gezag van de scheidsrechter op te bouwen.
Van belang is naar mijn mening om ook met deze verscherpte richtlijn een beetje te ‘spelen’. Wel consequent zijn, maar niet te strak. Na een aantal maanden (in 2025) zal ik mijn eigen ervaring nog een keer laten weten.
Ongetwijfeld zullen de ervaringen van mij en andere scheidsrechters divers zijn, maar hopelijk kunnen we dan melden dat deze verandering een verbetering is.
Bijgaand de weblink van de KNVB. Aanbevolen om te lezen! Aangescherpte richtlijn protest richting scheidsrechters: wat is jouw rol hierin? | KNVB