• Rubriek: Trainer aan het woord - deel 17

  15 jun 2021
 • Iedere maand interviewen we een trainer of leider van een SEV-team. Wat is er leuk aan vrijwilliger zijn bij SEV, hebben ze naast voetbal nog andere hobby’s, wat is de kracht van hun SEV-team en hebben ze nog een boodschap voor de leden van SEV? Dit keer zetten we een bijzonder duo in de spotlights: Jolanda Timmermans en Leo Bellekom. Zij zijn leiders van de JO-9. Samen bedachten ze in Coronatijd de SEV Games. Maak kennis met deze enthousiaste vader-dochter combinatie!

 • Vertel eens iets over jezelf Jolanda?
  Ik ben 39 jaar woon in Leidschendam met Aad en onze kinderen Jurre (8) en Loïs (6). In mijn vrije tijd ben ik graag met mijn gezin op pad. Lekker wandelen in het bos, een autoritje door de bollenvelden…maar het allerliefste zeilen we. Dat vinden we enorm fijn, gezellig en leuk! Uiteraard kijk ik met Jurre menig voetbalwedstrijd. Jurre en Loïs zijn beide sinds hun geboorte lid van de Ajax kidsclub en zelf ben ik lid van de supportersvereniging van Ajax. Dat is dus ook mijn favoriete club. Een wedstrijd live bijwonen in de Johan Cruyff Arena, samen met Leo en Marleen, behoort ook tot onze favoriete uitjes!

  En Leo?
  Ik ben Leo Bellekom (65) en vorig jaar oktober met pensioen gegaan. Ik ben getrouwd met Marleen en samen wonen we, op een steenworp afstand van onze dochter Jolanda. Mijn grootste hobby is voetballen. Ik heb zelf gevoetbald bij Blauw Zwart in Wassenaar. Naast zelf voetballen heb ik vanaf mijn 17e ook de begeleiding van jeugdteams gedaan. Verder heb ik daar in diverse commissies (zoals de toernooicommissie en de activiteitencommissie) gezeten en ben ik wedstrijdsecretaris van de senioren geweest. Ook heb ik 3 jaar lang de minikampen georganiseerd. Een tweetal dagen voor de toen jongste jeugd met eten en een overnachting op de club. Vanaf 1984 tot ongeveer 4 seizoenen geleden ben ik bij diverse verenigingen trainer-coach geweest van vrouwen of meisjesteams. In die tijd diverse kampioenschappen en promoties meegemaakt. Mijn favoriete club in het Nederlandse betaalde voetbal is Ajax. De beste speler? Ik denk dat dit op dit moment Tadic is. Een speler die het spel ziet, passes kan versturen en de ploeg op sleeptouw neemt. Mijn favoriete amateurclub is Quick Boys uit Katwijk. Buiten het voetbal loop ik veel met mijn hond, een Duitse herder, luisterend naar de naam Lola.

  Hoe zijn jullie bij SEV terecht gekomen?
  Tijdens een etentje bij de ‘Pannenkoe’ viel ons oog op peutervoetbal bij SEV. Zo zijn wij hier in 2016 terecht gekomen. Na een tijdje wilde Jurre niet meer voetballen in de zaal en heeft hij zich met name op zwemmen gefocust. Na het behalen van zijn zwemdiploma A is hij weer gaan voetballen. En SEV was hierin wederom zijn keuze en Jurre speelt nu dus in de JO-9!

  Vader en dochter dus. Gaat dat wel goed samen langs de lijn? Wat is jullie kracht?
  Dat gaat zeker goed langs de lijn. Leo is trainer in hart en nieren en kan het voetbalspelletje uitleggen. Jolanda is goed in de communicatie met de ouders en de organisatie om het team heen. Dus we vullen elkaar goed aan.

  En hoe vindt Jurre het dat jullie met zijn tweetjes coachen?
  En toen Jurre ging voetballen bij SEV was zijn eerste vraag: “Opa zou jij dan mijn trainer willen worden”. Ga dat maar eens weigeren! Die vraag kwam omdat hij bij de club waar ik trainde toen hij nog wat jonger was, Quick Boys uit Katwijk, een aantal keren op de bank heeft gezeten en mee is geweest in de rust naar de kleedkamer. Dat heeft waarschijnlijk een onuitwisbare indruk achter gelaten bij hem.

  Jullie zijn de ‘grondleggers’ van de SEV Games. Kunnen jullie hier iets over vertellen?
  De SEV Games zijn ontstaan uit een behoefte die wij bij de jongens van onder meer de JO9 zagen. Wij merkten dat de kinderen op de zaterdagen graag willen voetballen. Daarnaast is het als club heel belangrijk om, juist in Corona-tijd, de kinderen iets te bieden op zaterdag. Met dat in ons achterhoofd hebben we een vierwekelijks programma opgezet. De eerste 4 weken hebben we de kinderen ingedeeld in diverse landen. In deze vaste samenstelling zijn zij de strijd met elkaar aangegaan. Dit hebben ze in onderlinge wedstrijdjes gedaan, maar ook met voetbaltechnische spelletjes. Denk aan latje trap, zuiver schieten, penalty’s en een gatendoek. Hiermee train je ongemerkt een hoop technieken, die ze nu in de wedstrijden ook weer kunnen gebruiken.
  De 2e editie bestond uit een onderling toernooi met een individuele winnaar. Tijdens dit toernooitje speelden de kinderen iedere keer in een ander team tegen elkaar.

  Kunnen jullie iets vertellen over jullie team? Waar zijn jullie trots op?
  De JO-9 is een hele leuke en gezellige groep jongens. Het leuke aan deze groep is, dat zij nieuwe leden met open armen verwelkomen en dat het daarin niets uitmaakt of zij deze jongen al kennen. Het is een hele sociale groep! Dit is echt iets om trots op te zijn en daarmee dragen zij ook echt de kracht van SEV uit: Sport en Vriendschap!

  Waar ligt de uitdaging?
  De uitdaging voor komend seizoen? Een wedstrijd winnen! Dat heeft dit team nog nooit gedaan, maar desondanks is de sfeer fantastisch.

  Wanneer zijn jullie tevreden?
  Wij zijn tevreden als de jongens lol met elkaar hebben en een leuke tijd hebben! Plezier halen uit je sport ongeacht het niveau waarop je acteert.

  Hebben jullie nog een boodschap voor de SEV-leden?
  Geniet van je vereniging en steun deze door dik en dun. Zeker na een vreselijk jaar bijna zonder inkomsten. Wij hebben ervaren dat veel leden zich toch extra in wilden zetten om de jeugd betrokken te houden bij de club. Gedurende deze periode hebben wij ervaren wat een mooie club SEV is. Een vereniging waar je trots op kunt zijn!

  Tot slot: wie denken jullie dat het EK gaat winnen?
  Het EK gaat gewonnen worden door Frankrijk, al hoop je natuurlijk als Nederlander op een stunt van je eigen land.