• Rubriek: trainer aan het woord - deel 4

  19 feb 2019
 • Iedere maand interviewen we een trainer van SEV. Wat is er leuk aan trainer zijn, hebben ze naast voetbal nog andere hobby’s, voor welke maaltijd kunnen we ze ‘s nachts wakker maken en wat is de kracht van hun SEV-voetbalteam. Dit keer zijn de broers Tim (32) en Rik (29) Orta aan het woord. Maak kennis met dit leuke, sportieve trainersduo van SEV JO17-1!

 • Tim (rechts, staand), de oudste van de twee broers, woont samen met zijn vriendin. Hij werkt bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. Daar ontwikkelt hij toezichtprogramma’s en is adviseur. Naast trainer zijn bij SEV is hij graag te vinden in de sportschool. Ook Rik (links staand) woont samen met zijn vriendin, waarmee hij eind mei in het huwelijksbootje stapt. Hij werkt met veel plezier bij KPN als Distributiemanager Value & Revenue. Ook buiten de velden sport hij graag.

  Wat eten de broers Orta het liefst?
  Tim: ‘Echt lievelingseten heb ik niet, ik vind eigenlijk alles wel lekker!’. ‘Nou, mij mag je écht wakker maken voor de Indische keuken hoor!’, antwoord Rik.

  Voetballen jullie zelf ook nog?
  Tim voetbalt bij het opleidingselftal SEV 3. ‘Met selectievoetbal ben ik twee jaar geleden gestopt. Dat was na zo’n vijf jaar SEV. Voor die tijd heb ik in de selectie van RKAVV gespeeld, waar ik ook mijn hele jeugd heb doorgebracht’.

  Ook Rik is inmiddels gestopt met voetballen voor selectieteams. ‘Zes jaar heb ik voor het eerste elftal van SEV gespeeld, daarvoor vier jaar in de selectie van RKAVV. Helaas werkt mijn lijf niet meer zo lekker mee op het veld. Maar ik speel nu nog met veel plezier in het 3e elftal van SEV’.

  Wie is je favoriete (prof) voetballer van dit moment? En heb jullie een favoriete club?
  Tim: ‘Ik heb geen favoriete club, maar vind het wel leuk als ADO Den Haag in de eredivisie blijft voetballen, zodat ik af en toe naar een wedstrijd kan gaan kijken. Mijn favoriete speler, tja dan kom je toch al snel bij de wat grotere namen zoals Messi, Ronaldo en Bona (wie kent hem niet 😊). Rik is stiekem fan van PSV: ‘Mijn favoriete voetballer moet daar dus wel vandaag komen. Ik ben erg gecharmeerd van Angeliño. Een kleine kerel, maar ijzersterk in de duels; daarnaast veel drive naar voren en heeft al bijzonder veel assists op zijn naam staan.

  Hoe lang zijn trainen jullie de SEV selectie al?
  Tim: ‘We zijn twee jaar geleden begonnen. Ik merkte dat mijn lichaam steeds minder snel herstelde van de pijntjes, waardoor ik veel wedstrijden moest missen. Dat begon mij tegen te staan. Maar voetbal ben ik altijd leuk blijven vinden. Dit is een leuke manier om toch met voetbal bezig te zijn.

  Hoe is het om samen dit team te trainen? Zijn jullie het wel eens met elkaar oneens?
  Rik: ‘We zijn het niet vaak oneens. Tim en ik kijken redelijk op dezelfde wijze naar het spel. Het belangrijkste vinden wij dat de gasten plezier hebben. Maar minstens zo belangrijk is dat zij zich ontwikkelen. Je speelt ten slotte in het hoogste team van de lettergroep. Tim en ik hebben wel een andere benaderingswijzen, maar volgens mij slaan beide manieren wel aan.

  ‘Het is een leuke groep gasten die aardig kunnen voetballen als ze zich inzetten’ vult Tim zijn broer aan. ‘Dat zag je in de eerste seizoenshelft waar ze ongeslagen kampioen werden met een prachtig doelsaldo. Het is leuk om te zien dat spelers ook echt beter worden’.

  Wat is de kracht van het selectieteam?
  ‘Voetballen’, zegt Tim resoluut. ‘Dat klinkt logisch, maar toen we met trainen begonnen werd er vaak blind een lange bal gespeeld om er dan maar het beste ervan hopen. Dat gebeurt nu bijna niet meer. Spelers weten elkaar over de grond te vinden en gaan steeds vaker de goede keuzes maken. Dat is leuk om te zien. Ook in verdedigend opzicht geven ze weinig weg omdat het compact staan steeds beter gaat’.

  Volgens Rik is het team in staat om via automatisme snel de voorste linie te bereiken. Voor de één is dit eenvoudiger dan voor de ander. Dit is wat hem betreft voor een aantal nog dé ontwikkelkans: de durf om te voetballen.

  Zien jullie nog meer kansen om te groeien?
  Volgens Tim zit de groei met name in het nog beter willen worden: ‘Dat betekent komen trainen en je best doen. En als het even een keertje niet goed gaat, niet meteen je koppie laten hangen, maar keihard je best doen om weer in de wedstrijd te komen’. ‘Inderdaad’, knikt Rik. ‘Ook ik mis in het team soms de drive om een wedstrijd te winnen, elkaar te motiveren en elkaar op een positieve manier aan te spreken als het even minder gaat’.

  Jullie hebben inmiddels zoveel voetbalervaring. Hebben jullie nog een boodschap voor de jeugdspelers van SEV?
  ‘Tegen de jonge spelers willen ik zeggen dat het bereiken van het eerste elftal niet alleen goed is voor je ontwikkeling’, antwoord Rik. ‘Het is ook zo’n geweldige tijd. Zonder twijfel de moeite waard om je stinkende best te doen en je basisplaats te veroveren. Bij de wedstrijden die er toe deden stond de Kastelenring aardig gevuld, leefde iedereen mee. Van de talenten van SEV G tot aan de overige senioren. Echt onvergetelijk!’.

  Tim, tot slot, wil de jeugd meegeven dat voetbal gewoon het leukste spelletje is om te doen. ‘Veel leuker dan gamen. Echt, dat kan ook nog als je later oud en ellendig bent, zoals ik nu, haha. Als ik terug kijk naar mijn voetbalverleden heb ik zulke mooie wedstrijden mogen spelen, op hoog niveau kampioenschappen behaald, tegen profclubs gespeeld....dat gaat nu écht niet meer gebeuren. Zorg dus dat je tijdens je jeugd het meeste uit jezelf haalt en geniet van het prachtige voetbalspelletje!’.

 • Bekijk hier eerdere edities van 'Trainer aan het woord':

  Deel 1: Trainer Ferdy Wielink (JO13-1)

  Deel 2: Trainer Kenneth Wezer (JO19-1)

  Deel 3: Trainer Marco Mertens