• Rubriek: trainer aan het woord - deel 6

  17 apr 2019
 • Iedere maand interviewen we een trainer van SEV. Wat is er leuk aan trainer zijn, hebben ze naast voetbal nog andere hobby’s, wat is de kracht van hun SEV-voetbalteam en hebben ze nog een boodschap voor de leden van SEV? Dit keer zetten we Frank Dobbe en Ton Speelberg, trainers van de trainers in de schijnwerpers.  Zij zetten zich al jaren in voor SEV en vormen sinds 8 jaar een onafscheidelijk trainersduo.

 • Wie zijn Ton Speelberg en Frank Dobbe?

  Ton is al zo’n 22 jaar betrokken bij SEV.  Als leider, trainer, lid van de jeugdcommissie en lid van het bestuur van de investering. Hij is begonnen als jeugdtrainer. Van de F-jes tot aan de C-jeugd heeft hij getraind. Daarna was hij leider bij de A-jeugd, waar zijn zoon Jerry destijds voetbalde. Ook is hij 6 jaar leider geweest bij SEV 1.

  Frank is bij SEV begonnen in seizoen 2001/2002 als trainer en dit duurde 6 seizoenen. Na een uitstapje van 2 jaar naar Laakkwartier kwam hij gelukkig weer terug bij SEV. Dit keer als hoofd jeugdopleiding en trainer van de A1. Daarna werd hij hoofdtrainer van de seniorenselectie voor wederom 6 seizoenen. Inmiddels werkt hij alweer 3 seizoenen als Technisch Coördinator.

  Vanaf de A-jeugd werken Frank en Ton samen. Frank als de trainer en Ton als leider. Ton: ‘We vormen inmiddels een jaar of 8 een duo en voelen en vullen elkaar perfect aan. We hebben heel intensief contact over de gang van zaken op de club en zijn drie keer per week op de club. Daarnaast bellen we elke dag. Je kunt dus wel zeggen dat we een hecht duo zijn!’.

  Jullie werken dus al heel lang samen. Hoe komt het dat dat zo goed gaat? Wat is jullie kracht?

  Frank: ‘Ik durf wel te zeggen dat wij humor hoog in het vaandel hebben staan. En we proberen alles te relativeren’. ‘Wij zorgen er samen voor dat alles gesmeerd loopt rondom de bovenbouw en dat de trainers zich kunnen focussen op het geven van training en hun spelers beter maken. Wij zorgen voor de randzaken’, vult Ton zijn maat aan.

  Wat doen jullie als niet bezig bent voor SEV?

  Ton: ‘Naast bezig zijn voor SEV zijn vakanties en buitenlandse wedstrijden bezoeken echt ‘mijn ding’. En dan vooral Barcelona, die wedstrijden zijn echt fantastisch om mee te maken’.

  Frank: ‘Ik ben dus 2 à 3 avonden per week bij SEV. De andere avonden heb ik thuis redelijk wat te doen. Ik besteed veel tijd aan het verzorgen van al mijn dieren. Ik heb schapen, geiten, kippen, ganzen en een hond. En nu we weer de goede periode qua weer tegemoet gaan, ga ik graag met mijn camper op pad.

  Ik hoor het al… weinig tijd over dus om zelf nog een balletje te trappen bij SEV?

  ‘Klopt!’ antwoorden Frank en Ton tegelijk.

  Hebben jullie favoriete (prof) voetballers? En heb je een favoriete club?

  Frank: ‘Frenkie de Jong vind ik echt een goede Nederlandse voetballer en ik kan genieten van Matthijs de Ligt. Qua buitenlandse spelers zijn dat natuurlijk Messi en Ronaldo. Gelukkig hebben we ook weer een paar goede Nederlandse spelers in het buitenland lopen zoals Virgil van Dijk. ‘Ja’, zegt Ton, ‘Virgil van Dijk is een topspeler. Net als Mathijs de Ligt en Frenkie de Jong. En de beste spelers in buitenland vind ik natuurlijk ook Messi en Ronaldo. Mijn favoriete Nederlandse club is AJAX’.

  Hebben jullie nog een boodschap voor de lezers van de SEV-nieuwsbrief?

  Wij hopen de jeugdopleiding steeds iets te verbeteren en daar hebben we natuurlijk iedereen voor nodig.  Trainers, leiders, wedstrijdsecretarissen… maar natuurlijk ook de spelers. Voor hen is het belangrijk dat ze plezier in voetballen hebben en daarbij nog wat opsteken om ze iets verder te brengen.

  Ook vinden wij het erg leuk om met de huidige trainers samen te werken. We willen ze graag via deze weg een compliment geven voor hoe zij op dit moment werken. Wij kijken niet zozeer naar resultaten, maar vooral naar de ontwikkeling van spelers. Dat vinden we echt super om te zien. Uitgangspunt daarbij is om te zien hoe ze er in augustus voor staan en hoe de trainers ze afleveren in juni. Uiteindelijk hopen wij elk jaar een aantal JO19 spelers af te leveren aan de Senioren Selectie!

 • Bekijk hier eerdere edities van 'Trainer aan het woord':

  Deel 1: Trainer Ferdy Wielink (JO13-1)

  Deel 2: Trainer Kenneth Wezer (JO19-1)

  Deel 3: Trainer Marco Mertens

  Deel 4: Tim en Rik Orta (JO17-1)

  Deel 5: Rob de Bruyckere (G selectie)