• Rubriek: Vele handen - deel 4

  16 apr 2019
 • Vele handen: Wim Jansen is scheidsrechter bij Walking Football

  Het Walking Football is over komen waaien uit Engeland, in eerste instantie voor 50-plus mannen, maar het eigenwijze Nederland nam het over als 60-plus variant.

  Het waren de grote clubs als o.a. Ajax en ADO  die het Walking Football in Nederland introduceerden.

  Bij SEV waren het onze erevoorzitter Sjoerd Koster, oer SEV’er Jacques Remmerswaal en Mink Kuyt, die het initiatief namen om 60-plussers van onze vereniging weer aan de bal te krijgen.

  Met 5 à 6 mannen werd voorzichtig gestart, Jacques stak overal zijn licht op om aan de nodige kennis te komen en werd daarbij geholpen door het Ouderenfonds. Zij leverden expertise en materiaal om te kunnen starten.

  Het Walking Football vindt plaats op een kwart veld met kleine doeltjes en kent anders dan het gewone voetbal heel weinig regels, waarvan er 4 heel belangrijk zijn: niet rennen, bal niet hoger spelen dan de heup, geen lichamelijk contact en geen slidings, dit alles om blessures te voorkomen.

  We hebben ook een heuse trainer, ons aller fenomeen Joop Verhoek verzorgt de training en stelt de teams samen, die regelmatig naar toernooien gaan of demonstraties verzorgen bij andere voetbalclubs. De KNVB heeft de rol van het Ouderenfonds overgenomen

  Daar hoort dus ook een scheidsrechter bij en toen kwamen ze terecht bij Wim Jansen, jarenlang clubscheidsrechter geweest bij SEV tot hij na vele mislukte heupoperaties invalide werd en met een rolstoel en of een scootmobiel verder door het leven moest.

  Het was de ambitie van Wim om tot zijn 75e te blijven fluiten en die ambitie was vervlogen, maar werd nieuw leven in geblazen toen Jacques hem benaderde om in zijn scootmobiel te gaan fluiten. Aldus geschiedde en SEV haalde de nationale pers met een wereldprimeur: de rollende scheidsrechter.

  SEV bevestigde daarmee ook zijn rol als maatschappelijk betrokken vereniging en was er weer een tak aan de bijgekomen.

  Inmiddels is Wim 74 geworden en moet hij nog een jaartje door om zijn doel te bereiken.

  Als je op een donderdagmiddag langs het veld loopt of fietst heb je grote kans dat de landelijke rust vanaf 15.00 uur wordt verstoord door de naschoolse opvang bij onze buren en ruim 20 luidruchtige 60-plussers, die zich ouderwets vermaken in de wei met kunstgras.

  Na afloop ‘lekker douchen’ en de derde helft in de kantine.

  Wat wij met SEV bereikt hebben dat het ledental is gegroeid naar boven de 20 en dat wij dit jaar op 21 juni voor de derde keer een internationaal Old Stars Music en Walking Football toernooi organiseren, voor het muzikale en eetgedeelte kunnen alle SEV-leden zich opgeven (zie poster in de kantine).

  Ook spelen wij jaarlijks om de Gijs van Wijk bokaal tegen de G-Voetbal om ons helaas veel te jong overleden lid Gijs van Wijk te herdenken, die bij beide afdelingen zeer nadrukkelijk betrokken is geweest.

  Wij worden door de vereniging prima gesteund en voorzien van goed materiaal, maar kunnen nog wel een verzorger met een waterzak gebruiken. Hard lopen hoeft niet meer als hij of zij maar wandelend bij de ‘getroffene’ kan komen.

  Iemand die ons tijdens de derde helft van een natje en een droogje kan voorzien is ook niet weg!

  Hoor je ook de sterke verhalen, uiteraard is iedereen welkom op de donderdagmiddag!