• Rubriek: Vele handen - deel 6

  25 jun 2019
 • Deze maand stellen we Jay van der Heijden beter aan u voor. Jay heeft er sinds kort voor gekozen om het voetballen achter zich te laten en zich volledig te richten op het leiden van wedstrijden als vereniginsscheidsrechter, assistent-scheidsrechter bij de selectie én KNVB-scheidsrechter. Daar willen we natuurlijk meer over weten!

   

 • Hai! Mijn naam is Jay van der Heiden. Ik ben 19 jaar en nu 13 jaar bij SEV als lid verbonden. De eerste 12 jaar van mijn lidmaatschap heb ik genoten als speler binnen SEV. Sinds afgelopen seizoen, 2018-2019, ben ik gestopt met dit prachtige spelletje om meer tijd te kunnen besteden aan mijn loopbaan als scheidsrechter. Binnen SEV doe ik dit met veel plezier, niet alleen als verenigingsscheidsrechter, maar sinds afgelopen seizoen ook bij de technische staf bij SEV 1 en SEV 2 als assistent scheidsrechter. Inmiddels ben ik 5 jaar actief als verenigingsscheidsrechter, en sinds afgelopen seizoen ook als scheidsrechter binnen de KNVB.

  Hoe ben je scheidsrechter geworden?
  Vijf jaar geleden is er binnen mijn voetbalteam (toenmalig C1, nu JO15-1) gevraagd of er mensen waren die het leuk zouden vinden om binnen SEV wat wedstrijden te mogen fluiten, met name jeugdscheidsrechters waren hard nodig. Ik twijfelde eigenlijk geen moment en ik ging de uitdaging aan. De eerste twee jaar waren het vooral de F-jeugd (JO9) en E-jeugd (JO11) waar ik mijn wedstrijden heb gefloten. Hier beleefde ik ontzettend veel plezier in en ik merkte dat ik met snelle stappen vooruit ging. Vandaar dat ik dit vak ook nog steeds uitoefen.

  Wat heb je nu als scheidsrechter bij SEV allemaal kunnen bereiken?
  Sinds drie jaar is voor mij de uitdaging begonnen om op een groot veld te fluiten. Dit vond ik ontzettend leuk! Na vele complimenten van spelers, trainers, ouders etc. ben ik mijzelf verder gaan ontwikkelen en binnen SEV ben ik nu vooral bezig met het fluiten van de middenbouw en de bovenbouw binnen de jeugdelftallen. In 2018 heb ik met succes de cursus Verenigingsscheidsrechter afgerond bij de KNVB, waar ik ontzettend veel heb geleerd op het gebied van spelregels en handigheidjes die je nodig hebt als scheidsrechter.

  Hoe vind je het om binnen de selectie als assistent-scheidsrechter actief te zijn?
  Ontzettend leuk! Ik merk dat ik met veel spelers en stafleden al een goede band op heb kunnen bouwen, zeker in de loop van het jaar. Ze geven je een zeer vertrouwd gevoel en zorgen er vanaf het begin af aan al voor dat je je thuis voelt binnen de selectie. Je maakt tijdens de wedstrijden heel veel mee, leuke dingen, maar ook minder leuke dingen. Maar gelukkig leer je ook hier weer veel van.

  Je bent ook KNVB-scheidsrechter? Wat doe je dan precies?
  Klopt, sinds afgelopen seizoen fluit ik ook wedstrijden voor de bond. Hierbij fluit je geen wedstrijden voor je eigen club, maar ga je elk weekend naar een andere locatie om een wedstrijd te fluiten. Momenteel ben ik actief binnen de senioren zondag, 3e en 2e klasse reserve. Volgend jaar komt hier de 1e klasse reserve bij.

  Heb je tijdens het fluiten of vlaggen van een wedstrijd iets bijzonders meegemaakt en zo ja, wat?
  Ja, zeker! Je maakt vaak genoeg dingen mee die ontzettend leuk zijn, en die ook wat minder leuk zijn. Bedreigingen, opstootjes tussen spelers en zware blessures zijn van die nare dingen die je als scheidsrechter liever niet mee wil maken, maar je wel weer leermomenten uit kan halen. Maar ook zeker prachtig is het als je weer een wedstrijd mag hebben, waarbij je meer dan 22 handen kan schudden, die je allemaal complimenteren voor je wedstrijd. Dit zorgt bij mij voor een boost, die mij de kracht geeft om het de volgende wedstrijd nog een keer voor elkaar te kunnen krijgen.