• Rubriek: Vele handen - deel 9

  19 feb 2020
 • Aan het woord: Remco Frerichs, allround vrijwilliger.

 • ‘Het is alweer vijf jaar geleden dat ik voor het eerst ‘echt’ bij SEV binnenwandelde. Tristan, onze zoon (nu 11), wilde graag voetballen en daarbij was de keuze voor SEV snel gemaakt. Een aantal vriendjes speelde er al. Bij SEV was ik al wel eens geweest om naar het eerste te kijken. We woonden lange tijd vlakbij het sportpark (Teylingen), dus ging ik op zaterdagmiddag af en toe langs. 

  In zijn eerste seizoen kwam Tristan in de F6 terecht; het waren toen nog lettergroepen. Ik wierp me op als leider van het team en voor ik het wist kreeg ik op de eerste wedstrijddag een teamtas in mijn handen geduwd met tenues en inschietballen. Ik vond vrij snel mijn weg en was blij verrast door de hartelijkheid en behulpzaamheid van de (meer) ervaren SEV’ers. Al snel kwam ik in contact met Hans Loffelt van de sponsorcommissie. En ook hier ging de bal weer snel rollen: al in het eerste seizoen werd ik met mijn bedrijf, Team Vier, sponsor van het team. Na het eerste seizoen kreeg ik van de ouders van Tristans teamgenootjes een schitterende foto met de jongens en meisje (Britt) in het gesponsorde tenue. Die staat nog steeds op mijn werkplek.

  Na het eerste jaar werd mijn betrokkenheid bij SEV steeds groter. Met Team Vier werd ik een van de hoofdsponsors van SEV (Kasteelheer) en inmiddels zit ik alweer een paar jaar in het jeugdbestuur. Als wedstrijdsecretaris bedienen Guido Lamping en ik de onderbouw (alle jeugd tot en met 11 jaar) en doe ik de JO13 erbij, omdat Tristan inmiddels in de JO13 speelt.  In de praktijk doet Guido heel veel voor de jongste jeugd en richt ik me op de iets oudere kids. Het volgende seizoen lijkt nog ver weg, maar we zullen in de komende maanden via de leiders alvast een eerste opzet van de teamindelingen gaan maken. En hoewel we zelf niet de gesprekken met de trainers voor volgend seizoen voeren, worden we uiteraard wel betrokken in het proces. Een groot evenement dat dit seizoen nog op stapel staat, is uiteraard ons eigen Hemelvaarttoernooi dat dit jaar de 50ste (!) editie beleeft. Onze jeugdvoorzitter, Rob van der Veer, heeft grootse plannen en in de jeugdcommissie proberen we hem en de toernooicommissie daarbij uiteraard te helpen. Begin juni organiseren we in samenwerking met de gemeente Leidschendam-Voorburg bovendien een 4x4-toernooi waarbij kinderen uit de groepen 7 en 8 van alle scholen in Leidschendam (en onze eigen kids) mee mogen doen. Meer info volgt nog!

  Overigens is aan mij geen groot voetbaltalent verloren gegaan. Ik heb in mijn jeugd een aantal jaren op het veld gevoetbald bij Be Fair, in Waddinxveen. In ieder geval heb ik veel meer wedstrijden gezien dan zelf gespeeld, waarvan inmiddels honderden van (eerst FC en nu) ADO Den Haag. Ik vind het ook leuk om wedstrijden in het buitenland te bezoeken, niet alleen van ‘grote clubs’ (Liverpool, Lazio, AC Milan, Borussia Dortmund), maar ook van de ‘kleintjes’. Zo werd ik recent nog geïnterviewd door een Duitse journalist over mijn voorliefde voor SG Wattenscheid 09, een club die ooit in de Bundesliga speelde, maar eerder dit seizoen failliet is verklaard.

  Wat mijn ambities voor het vrijwilligerswerk betreft: het is geen geheim dat tijdens de laatste ALV bekend is gemaakt dat ik kandidaat ben voor het voorzitterschap, omdat Rob de Ruijter er in de zomer mee stopt. Daar heb ik ook bij gezegd dat als er onder de leden kandidaten zijn die denken dat ze capabeler zijn dan ik om die taak in te vullen, ik de eerste ben die een stap opzij doet. Actief voor de club blijf ik sowieso wel. Hoewel er veel leden zijn die al veel langer rondlopen op de Kastelenring (en Heuvelweg) dan ik, voel ik me inmiddels een echte SEV’er!’