• Scheidsrechterscorner - deel 10

    20 apr 2021
  • Scheidsrechter Michel Voorwinde over de worsteling met ‘hands’.

  • Iedere voetballer kent de verhitte discussies na een bal tegen arm of hand. Hands??!! Voetbal is een levende sport. Dat houdt in dat de regels met enige regelmaat worden aangepast. 

    Scheidsrechter Michel Voorwinde: “Een mooi voorbeeld is de hands-regel. Die is het vorige jaar flink onder handen genomen, zullen we maar zeggen. Mijn motto is dat een verandering niet altijd een verbetering is. En tot mijn teleurstelling moet ik constateren dat dit hier ook het geval is.

    Laten we ter vergelijking eens naar het hockey kijken. En nee daar hebben ze geen hands. Daar hebben ze voet. Komt de bal tegen je voet dan is dat obstructie en krijgt de tegenpartij een vrije bal. Als dat in de cirkel gebeurt (zeg maar het strafschopgebied van voetbal) heeft hockey daar een strafcorner voor. Niet meteen een strafbal of penalty dus. Wat ik hiermee wil zeggen is dat er duidelijkheid is. De bal komt op de voet, dus vrije bal. Dat is duidelijk!

    Nu weer terug naar het voetbal. Daar begint het al in het reglement met ‘strafbaar hands’ en ‘niet strafbaar hands’. Men spreekt van ‘strafbaar hands’ als een speler:

    1. Vrijwillig de bal speelt met arm of hand, inclusief de beweging van de hand of arm naar de bal;

    2. Rechtstreeks scoort in het doel van de tegenstander met arm/hand, zelfs indien dit per ongeluk gebeurt;

    3. Nadat de bal zijn eigen hand/arm of die van een ploeggenoot heeft geraakt, zelfs indien dit per ongeluk gebeurt en onmiddellijk scoort in het doel van de tegenstander;

    4. De bal raakt met hand/arm wanneer de hand /arm het lichaam onnatuurlijk groter maakt of de hand/arm zich boven en/of achter het niveau van de schouder bevindt (tenzij hij zelf vrijwillig de bal speelt die dan de hand of arm raakt).

     Zo, bent u er nog? Maar niet getreurd. Het wordt nog veel beter. Want wanneer is hands geen hands:

    1. Als de bal direct van de speler zijn eigen hoofd of lichaam komt (met inbegrip van de voet);

    2. Als de bal rechtstreeks van het hoofd of lichaam van een andere speler komt die dichtbij staat (met inbegrip van de voet);

    3. Als de hand/arm dicht tegen het lichaam is en het lichaam niet onnatuurlijk groter maakt;

    4. Een speler valt en de hand/arm is tussen het lichaam en de grond om het lichaam te ondersteunen, maar niet zijdelings of verticaal uitgestrekt en weg van het lichaam.

     Lees deze regels eens goed door en kijk dan de betaalde voetbalwedstrijd FC Twente – Vitesse van 3 april 2021 eens terug. Drie doelpunten uit penalty’s waarvan twee door hands. 

    De eerste hands-bal wordt veroorzaakt door een verdediger die opspringt om te bal weg te koppen en de bal mist. De bal komt achter de man en hij heeft werkelijk geen idee meer waar de bal gebleven is. De aanvaller staat nog geen 30 centimeter achter hem. En wat gebeurt er als je hoog opspringt en weer naar beneden komt? Dan gaan je handen omhoog. De bal wordt achter hem half gekopt en beland tegen een arm van de verdediger. Is dit hands? We gaan met de regels in de hand eens kijken. Strafbaar hands; alleen regel 4 is van toepassing. Geen hands: alleen regel 2 is van toepassing

    En nu? Pol van Boekel, de scheidsrechter voor die wedstrijd, besluit van wel. Toch heb ik verschillende malen een elfde situatie gezien in de eredivisie waarin de scheidsrechter besloot geen vrijetrap of penalty te geven. 

    Tweede handsbal is een afstandsschot waarbij een verdediger zijn armen stijf tegen het lichaam aan heeft en zich omdraait om de bal te weren. Hij krijgt de bal tegen zijn arm die, nogmaals stijf tegen zijn lichaam zit. Hij kan die armen niet weggummen. Wederom, laten we eens kijken wat de regels daar nu weer over zeggen:
    Strafbaar hands: geen enkele regel is van toepassing. Geen hands: regel 3. Toch besluit ook hier de scheidsrechter een penalty te geven. 

    En dat is nu precies wat ik bedoel. De regel is geen regel meer maar een persoonlijke inschatting. Niet alleen persoonlijk maar ook van geval tot geval anders te interpreteren. En soms hetzelfde geval anders interpreteren. En hoe ga je dat dan weer uitleggen aan spelers? 

    Het amateurvoetbal heeft geen VAR waar je alles nog eens lekker op je gemak kunt terugkijken. Wel hebben wel allemaal hulpvaardige mensen die langs de lijn staan om je advies te geven. Maar dat is meestal om je te vertellen dat je het niet goed gezien hebt. Of juist wel. Dat ligt er dan weer aan voor welke partij ze zijn.”