Oud scheidsrechter Wim Rensen heeft een goede tip voor de huidige scheidsrechters.
Veldcontrole
Begin maart, CPC afgelast vanwege de storm. Hoekvlaggen vliegen over het veld.
Als scheidsrechter in opleiding krijg je te horen dat het belangrijk is om ruim voor de wedstrijd ook een veldcontrole uit te oefenen. Staan er hoekvlaggen? Is de doelnetbevestiging en het doelnet zelf in orde en is de belijning goed te zien?
Zo kon het dus gebeuren dat ik in mijn beginjaren als scheidsrechter – in de jaren zestig - door de toenmalige KNVB afd. Nijmegen een wedstrijd op een zondagmorgen kreeg toegewezen gekregen. Ik woonde toen ook in Nijmegen, dus een verre reis was het zeker niet. Bij het desbetreffende complex aangekomen was het veld duidelijk zichtbaar vanaf de weg. Wat opviel was de zeer duidelijke belijning. Dat was geruststellend, want het kwam regelmatig voor dat er op een veld nauwelijks een lijn zichtbaar was. De veldcontrole kon ik dus wel overslaan bleef over het controleren van de spelerspassen en als die er niet waren de ingeleverde paspoorten en rijbewijzen, die dan ook nog in de scheidsrechterskleedkamer bleven liggen tot na de wedstrijd.
Nadat de wedstrijd was begonnen, ontspon zich een rustige wedstrijd met weinig overtredingen. Op enig moment in de tweede helft kwam een veldspeler van het thuisteam zijn keeper te hulp, door op katachtige wijze een ingeschoten bal met de handen uit het doel te tikken. De door mij toegekende strafschop werd niet aangevochten en een rode kaart bestond nog niet in die tijd. Dan moet de bal nog op de stip. Toen de bal daar lag, leek het allemaal wel heel dichtbij elkaar. Dus maar even controleren door elf grote passen te nemen vanaf de doellijn. Kwam ik drie meter buiten het aangebrachte strafschopgebied te staan. “Scheids, wat nu?” Dat was niet zo moeilijk…de strafschop vanaf elf meter genomen. Daarna de wedstrijd uitgespeeld en na het weekend toch maar even de KNVB ingelicht. Niets meer van vernomen, maar veel van geleerd. Iets dergelijks zal mij niet meer overkomen.
Wim Rensen
Deel 1: Fluiten van (jeugd) wedstrijden is leuk en uitdagend!
Deel 2: Héé scheids!!
Deel 3: Ook met een beperking moet je van leuke voetbalactiviteiten kunnen genieten!
Deel 4: Hij niet..!