• Scheidsrechterscorner - deel 6

  16 apr 2019
 • Scheidsrechter Michel Voorwinde begint gelijk lekker met zijn eerste column.

 • Buitenspel afschaffen!

  Welk beter moment dan mijn eerste column om een stelling neer te leggen. Nou daar komt ie dan: ‘het voetbal zou veel baat hebben bij het afschaffen van buitenspel’.

  Onlangs heb ik de JO19-1 (voor de ouderen A1) gefloten. In de eerste 6 minuten heb ik 12 maal voor buitenspel het spel stil moeten leggen! En dat is jammer. Het was een leuke partij maar door dit veelvuldig affluiten gaat de snelheid uit de wedstrijd. De reden dat er zo veel buitenspel is in zo’n korte tijd is dat beide ploegen op buitenspel speelden. Het gevolg daarvan is weer dat het speelveld klein wordt. Voor mij als scheidsrechter fijn want dan hoef ik minder te lopen. Toch zou ik dit voordeel graag inruilen voor het alternatief meer te lopen als buitenspel zou verdwijnen.

  Van alle discussies en commentaren die ik de afgelopen jaren met spelers en leiding (om van het publiek langs de lijn te zwijgen) heb gehad is zeker 80% over al dan niet buitenspel gegaan. Tel daarbij op dat er iemand van de eigen ploeg, vermomd als assistent scheidsrechter, hierover een oordeel moet vellen. En zie hier, de discussie is geboren.

  Laten we nu eens de ogen dicht doen en een beetje dromen. En bedenk hoe het spel eruitziet bij het afschaffen van buitenspel. Het hele veld wordt weer gebruikt. Veel minder kleine ruimtes. Geen assistent scheidsrechter meer nodig geen discussies meer. Wat zou dat het voetbal aantrekkelijker maken!

  De afgelopen jaren heeft de KNVB veel tijd geïnvesteerd in het aantrekkelijker maken van pupillenvoetbal. Hebben ze de koploper positie voor VAR naar zich toe getrokken. Het zou wat mij betreft fijn zijn als er energie werd gestoken om te zien wat het afschaffen van buitenspel met het plezier in het voetbal gaat doen. In het hockey was het een doorslaand succes! Dus waarom zou dat bij voetbal anders zijn? Gewoon proberen. En wat zou het fijn zijn als de KNVB haar leidende positie hiervoor zou willen gebruiken!

  Michel Voorwinde

  Clubscheidsrechter SEV Leidschendam