• 24 November, mooie dag voor een leuke pot voetbal tegen VUC. Het Vijfde is dankzij de vier gelijke spelen en daarna drie overwinningen opgeklommen naar de subtop terwijl VUC een paar puntjes lager in de middenmoot bivakkeert.

  Een echte derby dus waar het publiek in grote getale op af was gekomen. In kille weersomstandigheden op het hoofdveld is het SEV 5 dat aftrapt en gelijk onder druk wordt gezet. Veel spelers moeten duidelijk nog wennen aan het gladde veld en het lukt het Vijfde niet om de bal lang in bezit te houden waardoor VUC al snel de ploeg wordt met het meeste balbezit. Het is dus alweer snel alle hens aan dek om het goede middenveld en voorhoede van VUC in bedwang te houden.

  Het Vijfde wordt genoodzaakt om dus vooral tegen te houden en de kansen te grijpen in dode spelmomenten of de omschakeling. Nou heeft het Vijfde, gelouterd als het is, geen moeite om de wedstrijd te lezen en te handelen op de momenten dat het nodig is én heeft het met spelers als Ollie van Nierop en Robert Roos een dodelijke combinatie van overzicht, accuratesse en snelheid in huis. En zo komt het Vijfde dus tegen het spelbeeld in op een 0-1 voorsprong doordat Van Nierop de bal panklaar achter de verdediging neerlegt voor Roos waarna Roos de bal vanuit moeilijke hoek langs de keeper van VUC schuift.

  De afgelopen weken is al gebleken dat het Vijfde zich prettig voelt bij het verdedigen van een voorsprong. Zo ook deze wedstrijd. VUC heeft verreweg het meeste balbezit maar het lukt maar sporadisch om in de buurt te komen van SEV doelman Henrichs en kansen komen nauwelijks voor. De verdediging Wassenaar, Smit, Oosterbaan en Berg heeft de zaakjes dus goed voor elkaar en het is aan het middenveld en voorhoede om de foutjes die VUC maakt af te straffen.

  In de 35e minuut is daar zo’n moment als centrale middenvelder Van Dijk de bal verovert aan de zijkant van het veld, direct opstoomt en linksbuiten Van der Heiden bedient die met een vloeiende voetbeweging Van Nierop in staat stelt om de bal neer te leggen voor wederom Roos die vanaf randje zestienmetergebied de bal droog in de hoek van het doel van VUC schuift.

  Net als vorige week werd met een 2-0 voorsprong de kleedkamer opgezocht, en net als vorige week kwam het Vijfde ook met een 2-0 voorsprong weer uit de kleedkamer om te beginnen aan de tweede helft.

  Het spelbeeld is identiek aan de eerste helft, waarbij het enige verschil is dat VUC nu misschien nog wel nog meer in balbezit is dan de eerste helft. Spits Van Nierop is geblesseerd achter gebleven in de kleedkamer maar wordt vervangen door de andere Van Nierop om onze gastheer niet al te veel in verwarring te brengen. De tweede helft verloopt voor het Vijfde gunstig totdat VUC een kwartier voor tijd toch de aansluitingstreffer weet te maken nadat het eerder al de paal had geraakt. En kort daarna is het bijna 2-2 als keeper Henrichs een van richting afgeweken schot nog prachtig uit het doel weet te ranselen. Dit is teken voor onze tegenstander om nog meer aan te vallen en dus ontstaat er hierdoor extra ruimte voor het Vijfde om gevaarlijk te worden in de counter.

  Eerst is het Van der Heiden die de paal raakt na, door een balletje achter het standbeen langs, subtiel te zijn bedient door aanvallende middenvelder Kuijt. Maar kort daarna wordt de wedstrijd dan toch beslist door debutant Guus die een steekpass van Van Dijk beheerst afrondt. 3-1.

  VUC probeert het dan nog wel maar het geloof in een goed resultaat en de energie ebt weg. De scheidsrechter gelooft het dan ook wel en fluit de sportieve wedstrijd af. En zo blijkt het Vijfde een team te zijn dat maar een paar kansjes nodig heeft om een wedstrijd naar zich toe te trekken en het initiatief aan de tegenstander kan laten zonder echt in de problemen te komen. Dus misschien past de naam il Quinto dan toch beter bij dit gezelschap.

  Leuke pot, leuke tegenstander, SEV 5 is nog steeds ongeslagen.